Tvättstugan

I BRF Prästgårdsgränd 8-18 tvättar vi med grön el.
Under 2018 så rustades tvättstugan upp med nya maskiner som består av:

Tvättmaskiner 4 st
Grovtvättsmaskin 1st
Torkskåp 2st
Värmepumps torktumlare 2st
Kallmangel 1st


Du förfogar själv över alla maskiner under tvättpasset, dock får man använda torktumlare och torkskåp en timme in på nästa tvättpass.
Tvättid bokar du i entren till tvättstugan via din nyckelbricka, entren är öppen mellan 06.30-02.00.

Du kan boka max 2 tvättpass per vecka.

Påbörjas inte tvättpasset inom 15 min släpps tvättpasset fritt att boka för någon annan.

Vi är många hushåll som använder tvättstugan, så se till att använda din bokade tvätttid!

Avboka om du inte behöver använda tvättpasset.

Tvättstugan städas en gång i veckan.
 

Håll rent efter dig, fullständiga instruktioner finns i tvättstugan.

Tvättpass

Pass 107.00-09.00
Pass 209.00-11.00
Pass 311.00-13.00
Pass 4

13.00-15.00

Pass 515.00-17.00
Pass 617.00-19.00
Pass 719.00-21.00
Pass 821.00-23.00
Pass 923.00-01.00

Ni får använda torktumlarna samt torkskåpen en timme efter avslutad tvättid.

Felanmälan

Grovsoprum

Föreningen tillhandahåller medlemmar och hyresgäster ett grovsoprum som ligger i port 18 och öppnas med den röda brickan. Ni får enbart slänga saker som får plats i kärlen och det är ej tillåtet att ställa saker på golvet. Följ informationsskyltarna som finns uppsatta vid kärlen och talar om vad som får slängas och inte slängas i respektive kärl.
I soprummet sorteras följande:

Ofärgat glas:

I insamlingskärlet för ofärgat glas lägger du alla ofärgade glasförpackningar. Var noga med att ta bort lock och korkar! Observera att det endast är förpackningar som ska läggas i kärlet, dricksglas, speglar och porslin ska läggas i grovavfallet. Ofärgat glas används för att tillverka nya glasförpackningar, och för att kunna behålla återvunnet glas ofärgat är det viktigt att färgat glas ej blandas med!

Elavfall

Elavfall är saker som drivs med sladd eller batterier. Exempel kan vara elektrisk aparater med sladd, Tandborste, Mobiltelefon, Dataskärm, Hårtork, Kaffebryggare, TV-apparat m.m. Tänk på att många av de saker som rör sig, blinkar eller låter drivs med batteri - även om det inte syns!
(Visste du att när du köper nya elprodukter kan du utan kostnad lämna gamla produkter i retur. De återlämnade produkterna behöver inte vara av samma fabrikat som de nyinköpta. De behöver inte ens vara köpta på samma ställe. Producenterna har enligt lagen ansvar för insamling av avfallet.)

Grovavfall

Grovsopor är delar av det avfall som normalt uppkommer i ett hushåll, men som inte kan lämnas som hushållssopor. Detta kan vara t.ex. emballage, mindre möbler, leksaker, porslin eller andra skrymmande saker av trä, metall eller plast.

Färgat glas:

Här lägger du alla färgade glasförpackningar, var noga med att ta bort lock och korkar. Observera att det endast är förpackningar som ska läggas i kärlet, dricksglas, speglar och porslin ska läggas i grovavfallet. Färgat glas används t.ex. för att tillverka glasfiberisolering!

Småbatterier:

Lösa småbatterier lämnas i denna holk, t.ex. Knappcellsbatterier, mobilbatterier, alkaliska batterier. En hel del apparater och leksaker har inbyggda batterier och om du inte kan ta loss det lämnar du hela apparaten till insamling av elavfall. Tänk på att större batterier och bilbatterier inte får lämnas här!

Glödlampor och lågenergilampor:

Vanliga glödlampor innehåller en liten mängd bly som är skadligt för levande organismer. Lågenergilampor innehåller kvicksilver som är ett starkt gift för såvål människor och djur som för miljön. Lamporna tas om hand på ett säkert sätt vilket hindrar gifter från att spridas. Kvicksilvret och det bly som omhändertas kan återanvändas i ny produktion! 

Tänk på att:

Farligt avfall, matavfall, större möbler och större elektronik/vitvaror inte får slängas i soprummet.

Återvinningsstation med insamling av papp, kartong, glas och metall finns på Götalandsvägen 205.
Läkemedel, mediciner och kanyler lämnas kostnadsfritt apoteket.
Bilbatterier kan lämnas på återvinningscentralerna eller på försäljningsställen av nya bilbatterier.
Byggavfall får inte slängas i soprummet. Om man anlitar en hantverkare så skall avtalet inbegripa omhändertagande av byggavfallet! 

Mobila miljöstationen besöker med jämna mellanrum Älvsjö. Här kan du då passa på att lämna tar emot ditt farliga avfall och din småelektronik. Lastbilen kör enligt en bestämd turlista vilken du kan hitta här: http://www.stockholmvattenochavfall.se/avfall-och-atervinning/har-lamnar-du-dina-sopor/privatkund/har-lamnar-du-sopor/mobila-miljostationen/

Vid större avfall, och farligt avfall:
Återvinningscentral Östberga
Bussens Väg 2
122 41 Enskede,
Huddingevägen/Sockenvägen vid Årstafältet
Tel: 08-508 465 40